MERSİN BAHARI FESTİVALLE KARŞILIYOR

Tarih22.03.2008 - 18:41:34

 MERSİN BAHARI FESTİVALLE KARŞILIYOR

Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin 22 Mayıs – 02 Haziran 2008 tarihleri arasında başlayacağı bildirildi. Mersin kent birliği ve dayanışmasıyla hayat bulan Mersin Uluslararası Müzik Festivali 6 yıl boyunca Festival Yürütme Kurulu tarafından Mersin Kültür ve Sanat Derneği’nin resmi çatısı altında, gerçekleştirildi. Bu yıl ki etkinliklerin Festival Yürütme Kurulu tarafından "Sanat Etkinlikleri Derneği"nin resmi çatısı altında organize edileceği bildirildi. Türkiye'nin kültür ve sanat aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılması ve Mersin’in tarihi ve kültürel birikiminin, günışığına çıkarılması hedeflenen festival birçok etkinliklere imza atıyor. Bu yıl da Mersin’de yaşayanları müziğin evrensel dünyası ile buluşturacak. 7. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında İspanya’dan Azerbaycan’a uzanan yelpazede konuk sanatçılar Mersin’e gelecek ve farklı müzik türlerini izleyenlerle paylaşacaklar. Festival her yıl olduğu gibi Kanlıdivane, Tarsus St. Paulus Müzesi ve Uzuncaburç gibi antik mekanların yanı sıra düzenlenecek yerel etkinliklerle de Mersin’in pek çok farklı mekanına sanatı taşıyacak.



EFA ÜYELİĞİNİN ARDINDAN İLK FESTİVAL

Mersin Uluslararası Müzik Festivali geçtiğimiz yıl ana hedeflerinden birine ulaşmış ve Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) 09 Haziran 2007 günü üyeliğe kabul edilmiştir. Bu yıl EFA üyesi olarak gerçekleştirilecek festivalimiz boyunca Mersinli sanatseverler müziğin keyifli dünyasında bir yolculuğa çıkacak. İzleyenler klasik müzikten dansa, akapella korodan caza kadar pek çok farklı müzik ve gösteri türünü festival süresince bir arada izleme olanağı bulacaklar.



FESTİVAL PROGRAMI YİNE DOLU DOLU

Mersin Uluslararası Müzik Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da görkemli bir konserle açılış yapacak. 22 Mayıs’ta Bilkent Senfoni Orkestrası’nın eşlik edeceği konserde, genç yaşına rağmen kariyerinde zirve yakalayan Hollandalı keman sanatçısı Janine Jansen festivalimize konuk olacak. Altı yaşında müzik eğitimine başlamış olan sanatçı ve 1998 yılında Utrecht Konservatuvarı’ndan birincilikle mezun oldu. 2002 yılında Londra'da verdiği konserde Tchaikovsky'nin keman konçertosunda gösterdiği performans ile göz dolduran Janine Jansen genç yaşına rağmen bir çok ülkenin önemli orkestraları ile çalıştı. Festivalimizin açılış konserini Bilkent Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü Şef Emil Tabakov yönetecek. Festivalin ikinci konseri 23 Mayıs’ta opera sanatçılarının sahne alacağı renkli bir konser ile devam edecek. 2007 yılı ‘Neu Stimmen yarışmasında birincilik ödülü alan ve uluslararası alanda adından söz ettiren genç Letonyalı Soprano Marina Rebeka ile dünyaca ünlü opera sahnelerinde yer alan tenor Aldo Di Toro Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde ve Şef Emil Tabakov yönetiminde sahne alacak. Her iki konser de Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.




AÇIKHAVA’DA AKAPELLA

Büyükşehir Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenecek olan Vokaliz konseri festivalin renkli konserlerinden birisini oluşturacak. 24 Mayıs’ta Atakan Güçlü Yörük (Tenor), Tolga Gülen (Bariton), Cengiz Ünal (Bariton), Kerem Seven (Bas)’dan oluşan Vokaliz grubu seslendireceği eserleri enstrümansız vokal müziğiyle yani “Akapella” olarak yorumluyor.



LOS VİVANCOS: 7 DANSÇI ERKEK KARDEŞ

İspanya’dan festivalimize gelecek olan Los Vivancos 7 dansçı erkek kardeşten oluşuyor. Dünyada gittikçe daha da popüler olan 7 kardeşin her biri aynı zamanda birer enstrüman icra ediyor. Los Vivancos enstrümanların ve dansın iç içe geçtiği ilginç ve heyecanlı bir gösteriyi 25 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde sunacak.



VİYOLA VE AKORDEON BİRLİKTELİĞİ…

Esra Pehlivanlı ve Makro Kassl’dan oluşan viyola ve akordeon ikilisi festival kapsamında birlikteliğine ilk kez tanık olacağımız iki enstrüman -viyola ve akordeon- ile bir program sunacaklar. Çalışmalarını Hollanda’da sürdüren, Avrupa’nın çeşitli sanat merkezlerinde ödüller kazanmış viyola sanatçımız Esra Pehlivanlı ve Alman akordeon sanatçısı Marko Kassl, ünlü bestecilerin yapıtlarını 26 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde sunacaklar.



BİR PİYANODA DÖRT EL…

Festival kapsamında Türkiye’yi yurtdışında başarılarıyla temsil eden iki sanatçımız daha sahne alacak. Dünyaca tanınan müzik eleştirmenleri tarafından her zaman coşkuyla karşılanan ve övgüye değer görülen Ufuk-Bahar Dördüncü kardeşler 27 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde ‘dört el piyano resitali’ gerçekleştirecekler.



AZERBAYCAN’DAN GELEN SESLER

Bugüne kadar pek çok farklı kültürün yer aldığı festivalimizde bu yıl Azerbaycan’dan konuklarımız olacak. Bakü Operası’nın önemli opera solistlerinden Azer Zeynalov, Şahlar Quliyev, Zemfira İsmayilova ve piyanist Melahat İsmayilova’nın sahne alacağı etkinlikte izleyiciler operayı farklı bir coğrafyanın sesinden dinleme şansını elde edecekler. Etkinlik 28 Mayıs’ta Akdeniz Belediyesi Kültür Merkezi ve 29 Mayıs’ta Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde iki konser olarak festival programında yer alacak ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.



FERİT ALNAR’IN KANUN KONÇERTOSU

Ülkemizde kanun icracıları tarafından bir kilometre taşı olarak kabul edilen Hasan Ferit Alnar’ın ‘Kanun Konçertosu’ Murat Kodallı yönetiminde seslendirilecek. Tahir Aydoğdu’nun da katılacağı 28 Mayıs’ta Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konsere Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek.



GÜNEŞ TUTULDUĞUNDA ŞARKILAR VE DANSLAR

Fesitvalimize İngiltere’den konuk olan İngiliz “Eclipse” Topluluğu, dansları ve şarkılarıyla 17. yüzyıl İspanyasını canlandırıyorlar. Müzikbilimsel araştırmaları sonucu, zamanın özgün çalgıları ve özgün biçemiyle çalan sanatçıların, sefarad şarkıları, yağmur dansı, tarantel, şakon, peradetas, gallardas, achas gibi geleneksel İspanyol dansları ve ezgileri 29 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nin sahnesinde sunulacak.



BİR KONSER İKİ GRUP: AKADEMİ KLARİNET ENSEMBLE VE AEGEAN TRİO

30 Mayıs cumartesi günü düzenlenecek konserde İstanbul ve İzmir’den gelecek iki farklı grup sahne alacak. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Akademi Klarinet Ensemble ve İzmir’den festivalimize konuk olacak Aegean Trio aynı konserin iki yarısında sahne alacaklar. 2006 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu beş akademisyen Klarnetçinin kurduğu Akademi Klarnet Ensemble oda müziği grubu, Barok, Klasik, Romantik, Çağdaş ve Türk eserleri Klarnet'in zengin ve derin

ses hacmini ve büyülü sesini, sanatseverler ile paylaşıyor. 1998’de İzmir’de kurulan “Aegean Trio”, özellikle Türk bestecilerini Türkiye’de ve Avrupa’nın önemli merkezlerinde seslendirmektedir. Konser Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilecek.



MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDE PERKÜSYON SHOW

Ülkemizin yetiştirdiği vurmalı enstrüman çalan önemli müzisyenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu topluluk Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası müzisyenlerinden oluşmaktadır. ‘Karnaval’ başlığı altında ülkemiz ve dünya ritimlerinin buluştuğu bir konsere imza atacak olan grup izleyenleri de içine alacak bir konser programıyla 30 Mayıs’ta Mersin Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu’nda festivalimizde yer alacaktır.



VİYANA’DAN TANIDIK BİR SES: STRİNG INSPRATİONS QUİNTET

Uzun yıllardır Viyana’da sanat yaşamını sürdüren Serkan Gürkan tarafından kurulan topluluk ağırlıklı olarak Serkan Gürkan tarafından düzenlemeleri yapılan besteleri seslendirmekte ve uluslararası alanda beğeniyle dinlenen bestecilerin eserlerine programında yer vermektedir. Viyana içinde ve dışında verdiği konserlerle beğeni toplayan grup Türkiye’nin tanıtımı adına Türk müziklerinin Serkan Gürkan tarafından yapılan yeni derlemelerine yer vermektedir. 5 müzisyen ve 2 dansçıdan oluşan topluluk festivalimize 31 Mayıs’ta Kültür Merkezi ve 1 Haziran’da Forum AVM’de iki konser vermek üzere konuk olacak



TARSUS ST. PAULUS MÜZESİ – KAPANIŞ KONSERİ

Festivalin kapanışı her yıl olduğu gibi Tarsus St. Paulus Müzesi’nde 02 Haziran tarihinde yapılacak. 2008-2009 ‘St. Paulus Yılı’ nedeniyle ayrı bir önem taşıyan konserde Almanya’dan, Johann Sebastian Bach’ın şehrinden, festivalimize katılacak olan Leipzig String Quartet sahne alacak. 1988 yılında kurulan topluluk dünyada klasik müzik alanında oda müziği kategorisinde en ilginç çalışmaları yapan topluluklardan biri olarak kabul ediliyor. Topluluk Avrupa, İsrail, Orta Afrika, Güney ve Kuzey Amerika, Avusturalya, Japonya ve bazı Asya ülkelerinde pek çok konser verdi. Mersin’den önce Brezilya’da da sahne alacak topluluk St. Paulus Müzesi’nin mistik atmosferinde notaların tınısıyla izleyenlerin unutamayacağı izler bırakacak.

DOĞAN AKÇA’YA SAYGI: “BİR KONSERDE TABLOLAR’
Geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu üyesi Mersin sevdalısı değerli ressam Doğan Akça’yı festival kapsamında bir konserle anılacak. Etkinlikte Mernor (Mersin Nefesli Oda Orkestrası) topluluğu müziğinin eşliğinde Doğan Akça’nın eserlerinden oluşan bir slayt gösterisi düzenlenecek. Mersin Devlet Opera ve Bale Orkestrası sanatçılarından kurulu topluluk 1991 yılından bu yana faaliyetlerini yürütüyor. Nefise Bayram (flüt), Çavlan Gencer (Obua), Aslı Ergin (Klarinet), Valentin Tramifov (Fagot), Sedat Ilgın (korno)’dan oluşan topluluk “Bir Konserde Tablolar” başlığıyla İçel Sanat Kulübü’nde 24 Mayıs’ta sahne alacak. Etkinlik ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Halka açık ücretsiz etkinlikler
Festivalde 26-27-28 Mayıs tarihlerinde halka açık ücretsiz etkinlikler düzenlenecektir. Bu kapsamda TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun katıldığı konserlere yer verilecek. Kuruluşundan bu yana Bosna - Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan'da konserler veren topluluk, yurt içinde de kırkın üzerinde konseri başarı ile gerçekleştirmiştir. İzleyenlerin büyük beğenisini kazanan topluluk; Türk Klasik ve Halk Çalgılarının yanı sıra, Dombra, Sim, Kopuz, Rübab, Dutar, Tar, Garmon, Gıccek, Temir Kopuz, Komuz, Morin huur, Bızançi, Cetigen, Santur, Çenke, Sıbızgı gibi Türk Dünyası’na ait pek çok enstrümanı icra etmektedir. İsmi geçen çalgıların büyük bir kısmı topluluğun bünyesinde yer alan "Çalgı Yapım Atölyesi"nde topluluk sanatçıları tarafından aslına uygun olarak yapılmaktadır.



Bu haberi (2200) kişi okudu, (0) kişi yorumladı.
YORUMLAR Yorumlar olumlu oy sayısına göre sıralanmaktadır.
Hiç yorum yok! Yorumunuzu eklemek için tıklayınız
TFF 2. Lig Beyaz Grup
S Takymlar O G B M A Y Av P
1 Erokspor 11 9 0 2 24 7 17 27
2 Van BBSK 11 9 0 2 14 10 4 27
3 Ankaraspor 12 7 4 1 16 7 9 25
4 Bucaspor 1928 11 6 4 1 16 6 10 22
5 Y. Mersin İdman Yurdu 12 6 4 2 18 11 7 22
6 Ankara Demirspor 11 7 1 3 17 10 7 22
7 Nazilli Belediyespor 12 7 1 4 18 16 2 22
8 1461 Trabzon 11 6 3 2 18 7 11 21
9 Beyoğlu Yeni Çarşı 11 4 1 6 11 13 -2 13
10 Diyarbekirspor 11 3 4 4 8 11 -3 13
11 Karacabey Belediyespor 12 3 3 6 8 9 -1 12
12 Bursaspor 11 3 3 5 9 15 -6 12
13 Altınordu 11 2 5 4 15 13 2 11
14 Afyonspor 11 2 4 5 5 10 -5 10
15 Kırklarelispor 12 2 4 6 6 18 -12 10
16 Serikspor 12 2 3 7 5 12 -7 9
17 Kırşehir Belediyesi 12 2 2 8 9 23 -14 8
18 Kömürspor 11 1 3 7 8 16 -8 6
19 Adıyaman 1954 Spor 11 1 3 7 6 17 -11 6
Anket

En çok okunanlar - Son 10 Gün

Erdemli Süper Amatör’e düştü

BAL’da mücadele eden Mersin takımları Anamur Belediyespor, Erdemli Belediyespor ve Homurlu 1951 Spor’un il sıralaması için mücadelesi sona erdi. Anamur Belediyespor il sıralamasında 1. olarak ligde kalmayı garantiledi. Homurlu 1951 Spor son haftalarda aldığı galibiyetler ile il sıralamasında 2. oldu. Erdemli Belediyespor ise arka arkaya aldığı mağlubiyetler ile il sıralamasında 3. olarak ligde düşen takım oldu.