Güneşden enerji elde etmek için düğmeye basılıyor

Tarih11.05.2008 - 10:43:32

Güneşden enerji elde etmek için düğmeye basılıyor

Türkiye'nin güneş enerjisi haritalarını çıkardıklarını anlatan Güler, yatırımcılara çağrıda bulunarak, "Yatırımcı bunları avucunun içi gibi bilecek, gelip yatırımını yapacak" dedi.


Bakan Güler, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli konusunda yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlediği toplantıda güneş enerjisi konusunda Türkiye'nin tek kelimeyle muhteşem bir zenginliği bulunduğunu vurguladı. Göreve başlarken yerli kaynaklara ağırlık vereceklerini, alternatif kaynaklarla dışa bağımlılığı azaltacaklarını söylediklerini hatırlatan Güler, bu yöndeki adımlarını hızlandırdıklarını anlattı.

Türkiye'nin elektrik enerjisi üretim sisteminin 3 sütun üzerinde oturduğunu, bunların doğalgaz, kömür ve su olduğunu anlatan Güler, gelişmiş ülkelerde ise bu sistemin 5 sütun üzerinde oturtulduğunu, 4. sütunun yenilenebilir enerji, 5. sütunun ise nükleer enerji olduğunu kaydetti.

Güler, 4. sütunu bugünkü çalışmalarla tamamlamış olduklarını bildirdi. Suyla ilgili bin 500'ün üzerinde projenin hayata geçirilmeye başlandığını, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli atlasının hazırlandığını anlatan Güler, şimdi de 1.5 yıllık bir çalışmanın sonucunda güneş enerjisi konusundaki verilerin hazırlandığını açıkladı.


Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda yapabileceği çok büyük projeler bulunduğunu kaydeden Güler, yatırımcılara bu imkanı sunacaklarını belirtti. Güler, "Şimdi artık güneş enerjisini rahatlıkla kullanabileceğiz. Nereye ne yapılabileceğini haritalarla tespit ettik. Bu noktada yatırımcının önünü açmış olduk. Buraları avuçlarının içi gibi bilecekler. Alternatif enerji kaynaklarının arasına bir yenisini daha koymuş olduk" şeklinde konuştu.

Güler, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu bölgeleri gösteren haritaları da sinevizyon üzerinden tanıtarak, bu bölgelerde ekonomik elektrik üretme imkanının olduğunu vurguladı. Yapılan çalışmalarla güneş termik santrali kurulabilecek alanları tespit ettiklerini ifade eden Bakan Güler, özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan bu alanlarda güneş tarlaları ve güneş santralleri kurmanın mümkün olacağını ifade etti. Güler, bu alanları belirlerken eğimli arazileri, göletleri, tarım arazilerini ve milli parklar gibi kullanılamayacak bölgeleri de tıraşladıklarını kaydetti.


Türkiye'de güneş enerjisine dayalı yatırım yapılabilecek alanın 4 bin 600 kilometre kare büyüklüğünde olduğunu, güneş termik enerji potansiyelinin ise yılda 380 milyar kilowaat saat olarak belirlendiğini açıklayan Güler, bu potansiyelin toplan 56 bin megawatt kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santralinin enerjisine eşdeğer olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarla 500x500 metrelik çözünürlüğe sahip gridler oluşturulduğunu dile getiren Güler, "Haritaya bakıp, yerinizi bulup gidip görüyorsunuz. Orada 500x500 metrelik yatırımınızı yapıyorsunuz" dedi.


Güler, Antalya'nın belediye sınırları içinde binaların çatılarında güneş pillerinin kullanılması halinde yılda 24 milyar kilowattsaat elektrik enerjisinin ortaya çıkacağını belirterek, bunun sadece 10'da 1'inin elde edilmesi halinde bile ortaya çıkan 2.4 milyar kilowatsaatin, Kayseri'nin 1 yılda kullandığı elektrik enerjisinden daha fazla olduğunu vurguladı. Güler, "Şu ana kadar kullanmadığımız, ihmal ettiğimiz bir zenginlik bu. Bu kaynaklar bizim milli kaynağımız" şeklinde konuştu.


Güneş enerjisinden elektrik üretiminin uygulamaları hakkında da bilgi veren Güler, bunlardan birinin çatılara konulacak güneş pilleri yoluyla elektrik üretimi olduğunu ifade etti. Toplu konutlarda bunların uygulanabileceğini söyleyen Güler, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile bu konuyu görüştüklerini ve TOKİ'nin konutlarında bu sistemi uygulayacaklarını söyledi. Güler, bunun yanında bahçe uygulaması, odaklayıcı sistem, su pompajı ve aydınlatma sistemleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilebileceğini bildirdi. Güler, oluşturulacak güneş tarlalarında sistemin, boruların içinden geçen suların buharlaşması yoluyla elektrik enerjisi üretilmesine dayandığını söyledi.


Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Güler, "Güneş enerjisinden 380 milyar kilowatsaat elektrik elde edilirse nükleer santral projesi geri plana mı itilecek?" sorusu üzerine güneş enerjisinin, güneş olduğu zaman elde edilebilecek bir enerji olduğuna işaret etti.

Güneş gibi, rüzgar gibi belli dönemlerde elektrik üretimine imkan veren kaynakların yanında kesintisiz kaynağa da ihtiyaç olduğunu kaydeden Güler, sözü edilen rakamın teknik potansiyeli gösterdiğini söyledi. Güler, "Bunun hepsinin gerçekleşmesi için yatırım yapılması lazım. Bir de maliyet sorunu var. Bunların hepsinin birden yapılması sözkonusu olamayacağı için diğer alternatifleri de düşünmek zorundayız" dedi. Güler, güneş enerjisine ağırlık verdiklerinde çevreye zararı olmayan, dışa bağımlı olmayan bir kaynağı harekete geçirmiş olacaklarını vurguladı.


Güneş enerjisi üretiminin maliyetinin sorulması üzerine Güler, güneşte giderek düşen bir maliyetin sözkonusu olduğunu söyledi. Maliyetin şu anda 20 centin üzerinde olduğunu kaydeden Güler, amaçlarının güneş pillerinin ve santrallerin Türkiye'de yapılabilmesini sağlamak olduğunu, bunlar gerçekleştiğinde maliyetin de düşeceğini ifade etti. Güler, "Güneş konusunda Türkiye çok önemli bir adım atıyor. Bu santrallerin kurulacağı yerleri tespit ettik. Bundan sonrası yatırımcının ve bizlerin gayretine kalıyor. Bu sessiz devrimi sesli devrime dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu.


Güler, 'Bu yatırımları özel sektör yapmazsa ne olacak?' sorusu üzerine, kanun gereğinde kamunun elektrik üretimi yapamadığına işaret etti. Güler, "Yoksa biz istesek 6 ayda Türkiye'yi yatırıma boğardık. Biz gerekli altyapıyı oluşturuyoruz. Bizim görevimiz bu noktada arz güvenliği sorununu da aşarak yenilenebilir enerji konusunda altyapıyı oluşturarak yatırımların hızlanmasını sağlamak" şeklinde konuştu.


'Bu santralleri Türkiye'deki imkanlarla kurma imkanı var mı?' sorusu üzerine Güler, bu konuda özel sektör temsilcileri ve bilim adamlarıyla görüşmelerinin sürdüğünü anlattı. Basın toplantısında Bakan Güler'e eşlik eden Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhcı ise bu tür santrallerin ABD, İsrail, İspanya, Japonya gibi ülkelerde yapıldığını ve çok yüksek bir teknoloji gerektirmediğini anlattı. İlk uygulamaların ithalat yoluyla başlayacağına işaret eden Büyükmıhcı, daha sonra yerlikatkı oranının hızla artacağını vurguladı.


Güler, elektriğe ve doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine elektrik ve doğalgazda otomatik fiyatlandırma sistemine geçileceğini hatırlattı. Daha önce petrolde de fiyatı bakanlığın ayarladığını, ancak daha sonra otomatik ayarlamaya geçildiğini anlatan Güler, "Yeri geldiğinde yükselebilir, yeri geldiğinde düşebilir. Otomatik fiyat mekanizması işleyecek" dedi. Güler, otomatik fiyat mekanizmasının 1 Temmuz'da başlayacağını ancak bunu öne de çekebileceklerini açıkladı.

Elektriğe zam konusunun bugüne kadar sık sık gündeme getirildiğine işaret eden Bakan Güler, bugüne kadar bu çalışmaları kamuoyuna zarar vermeyecek ve kamu zararına yol açmayacak şekilde yapmaya çalıştıklarını ifade etti.


'Petrolde 200 dolarlık felaket senaryolarından bahsediliyor, sizin bir öngörünüz var mı?' sorusu üzerine Güler, bu konuda kimsenin bir öngörüde bulunamayacağını ifade etti. Siyasi belirsizliklerin bulunduğunu ve bunun petrol fiyatlarına 40 dolarlık bir etkide bulunduğunu anlatan Bakan Güler, bu nedenle Türkiye'nin kendi petrolünü arama çalışmalarını sürdürdüğünü, Karadeniz'de yapılacak 5 büyük sondajdan umutlu olduklarını ifade etti.
Güler, ABD'nin Türkiye'nin bir enerji koridoru olmaması konusunda baskı yapıp yapmadığı sorusu üzerine böyle bir baskı olmadığını, tam tersine diğer ülkelerle işbirliği içinde çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

Bu haberi (1460) kişi okudu, (0) kişi yorumladı.
YORUMLAR Yorumlar olumlu oy sayısına göre sıralanmaktadır.
Hiç yorum yok! Yorumunuzu eklemek için tıklayınız
TFF 2. Lig Beyaz Grup
S Takymlar O G B M A Y Av P
1 Erokspor 11 9 0 2 24 7 17 27
2 Van BBSK 11 9 0 2 14 10 4 27
3 Ankaraspor 12 7 4 1 16 7 9 25
4 Bucaspor 1928 11 6 4 1 16 6 10 22
5 Y. Mersin İdman Yurdu 12 6 4 2 18 11 7 22
6 Ankara Demirspor 11 7 1 3 17 10 7 22
7 Nazilli Belediyespor 12 7 1 4 18 16 2 22
8 1461 Trabzon 11 6 3 2 18 7 11 21
9 Beyoğlu Yeni Çarşı 11 4 1 6 11 13 -2 13
10 Diyarbekirspor 11 3 4 4 8 11 -3 13
11 Karacabey Belediyespor 12 3 3 6 8 9 -1 12
12 Bursaspor 11 3 3 5 9 15 -6 12
13 Altınordu 11 2 5 4 15 13 2 11
14 Afyonspor 11 2 4 5 5 10 -5 10
15 Kırklarelispor 12 2 4 6 6 18 -12 10
16 Serikspor 12 2 3 7 5 12 -7 9
17 Kırşehir Belediyesi 12 2 2 8 9 23 -14 8
18 Kömürspor 11 1 3 7 8 16 -8 6
19 Adıyaman 1954 Spor 11 1 3 7 6 17 -11 6
Anket